June 21, 2011

Kasih ibubapa terhadap anak :)

Hello peep :)
tadi aku keluar pergi ambil adik aku tusyen.
 perghh. memang ramai gila lah orang.
maen dengan hujan lebat lagi tu,
 tambah-tambah tusyen tu dekat dengan traffic light.
lagilah tambah sesak. dalam keadaan hujan lebat tuh,
 mesti lah ayah, mak kita semua tak nak
 bagi anak-anak diorang basahkan ?
ada yang ciap tunggu betul-betul depan pintu la, ada siap bawak payung sambil tunggu depan pintu
tak nak bagi anak diorang basah kena hujan. hujan semakin lebat. masing-masing macam nak pergi masuk tengok konsert Siti Nurhaliza. serbu je masuk. jadi jem pulak.aduiii. menunggu lah nampaknya, terdetik dalam hati aku ni, tengok betapa sayangnya, betapa kasihnya terhadap anak masing-masing. tak nak bagi kena hujan, siap jemput depan pintu, macam anak raja je. tapi bila dipikir balik, anak-anak sekarang ada ke bila dah besar jaga baek-baek ? tak sakitkan hati ibubapa ? hormat ? tak semua macam ni ya. Tapi remaja sekarang  dah banyak lawan cakap ibubapa la, pukul, buat ibubapa sakit hati, dan yang paling tak da hati peruttttttt, siap bunuh lagi. grr. aduii.

 dah tak kasihankan ibubapa kita ? 
dah tak sayangkan ibubapa kita ?

 macam mana nak bau syurga macam ni. sesungguhnya syurga itu terletak di telapak kaki ibu. hee




|kalau kita ada perselisihan faham dengan ibubapa kita, pandanglah muka mereka ketika mereka tidur. I.allah disejukkan hati kita. Sesungguhnya menatap wajah ibubapa adalah nikmat|

so, sama-samalah kita jadikan teladan.

p/s : saya pun pernah sakitkan hati ibubapa saya, so sama-samalah kita berubah kearah kebaikan :) peace !

9 comments:

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

sayangilah mereka semasa mereka masih ada disisi... jangan menyesal tak sudah nanti...

Nur Sulastri said...

SAYA SAYANG PARENTS SAYA ! hehe :)

saiazuan said...

:)

Budak Botak said...

Xnk bagi anak dia demam. Sayangilah ibu bapa kita...

Entry terbaru -> Summer Solstice Di Muka Depan Google.com... (",)

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

tieykah said...

mak yah boleh jaga 10 orang anak,namun dari 10 orang anak tak semestinya boleh jaga mak ayah:)

Sayang mak ayah saya:)

perondajaketbiru74 said...

selalunya biler kita kehilangan mereka baru kita akan sedar betapa besarnya pengorbanan mereka tapi semua tu dah terlambat...

Raji and Yeen said...

huhu btol sgt..
thx for the entry T.T
sedihnya baca mmg mereka byk berkorban demi anak2 mereka..

amir aizat said...

yes sayangi yang mash ada insyaAllah