December 30, 2011

Musibah, Sabar, Redha

Assalamualaikum peeps :)

Banyaaaaaaak cerita nak story, bukan cerita happy pun, cerit sedih -,- tgk kat tittle pun kan dah tahu. Tu laa perkataan yang selalu senior-senior sebut time kitorg smpai kat bumi Mesir ni. Akhir2 ni baru terasa. Okey, memaaaaang banyak dugaan dan memerlukan sabar yang bnyak dan redhanya seikhlas hati. 

Hampir 3 bulan kat sini, aku hampir hilang kesemua barang kesayangan@berharga. Okey, first barang yg hilang tuala, fail, buku alat2 tulis. semuaaaa baru je beli. tak sempat pun nak masuk rumah. Okey frust kot. tuala wrna pink *princess. hihi first time hilang barang tu okey lagi, rileks dulu kot. mybe tercicir kot. tp dah check before turun mana2. mcm mana pun kena ckp kat  abah mama, nasib baek la dpt calm down.

Next, kasut kuliah hilang pulak -,- yang ni dah lebih ni. Kasut adik ak bagi kot. Last skali bagi masa kat airport *xpasal2 nak bg kat org :( bila dah hilang tuh, terasa SARU. sedih kot. smpai sekarang still berharap kasut tu still ada area ni *harapan menggunung. dah la bawak 2 pasang je kasut. xkan nak pakai kasut purple dgn baju kurung kuning? aduii laa. kasut kat sini keras2 #bnyak kerenah. sedih kot.

Then, lepas tu. hilang something yang memang aku rasa kena tamparan tsunami -,- hp aku hilang. in memory baru je beli hp ni. dpt present dari abah mama sebelum datang sini. kononnya senang nk viber laaa. now? i'm alone here. dah la dlm tu ada no msia -,- bak balik no celcom aku. sekarang ni back to basic. sony erricson kembali berkhidmat. nasib baek. Allah nak ujikan. memang seminggu aku buat hal aku. cara hilang agak secret sikit. tp bila dah Allah kata di bukan milikku. Dia bukan milik aku jugakkan.

Aku psrah dan akur. itu kehendakNya. Then, trima lagi brita psl abah aku x bagi balik msia.sedangkan mama  bagi green light. apa niiiii? mcm rasa dunia ni gelap je. siap bagi harapan, siap bank in duit tiket. baru je nk draw. dpt panggilan hangit -.- kenapa la aku x cepat2 gi draw. cehh. melepasss nak balik winter. sabar jela. baru nak tenang2 lepas kena adik ibu tsunami ni.Takpe, i'm okey abah mama :) 

Selepas benda ni berlaku, housemate aku dpt tgk kot aku berubah. yeah, i;m not happy anymore. entah. lepas dari tu, pergi kuliah jln kaki, fobiaaaaaa naek tremco rmai manusiaaa. -,- sabar jela #sigh sebab mybe hp aku hilang dlm tremco yg busuuuuuuuukkk. benciiii.takut gila kot bila nak habaq kat mama aku, okey kan dah kata. kena la sikit. lepas tu xkan ibu sdiri nak down kan anak dia. i got the spirit. 'Sebab acik kuat sangat la tu, tu Allah uji acik mcm tu :)

Now, i got new strength. Alhamdulillah. terasa nikmat Allah bila Dia uji dengan dugaanNya.subhanALLAH.

p/s: next entry,kita pergi tgk janggut, tapak Nabi Muhammad SAW.xsabar nk update but a little bit buzy. hee :) zaaaaasssss

6 comments:

Ezad Skytech said...

macam mana boleh hilang semua tu...?

erm...sabar ye...

Hanis MY said...

eh gano buleh iley tu, tok tok molek ko? gapo2 pun moga selamatlah semo deh...take care...

tieykah said...

dugaan tahun ni dik:)

sabar k

:D

miss u too!

Juliet_iRa~" said...

mmg btol diuji..

selamat tahun baru..:)

sbr byk2 k..

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

kesinnya
tabah erk fatiha
dugaan nak sambung stdy nnt dah lama2 kat sana mungkin masa belajar akan dipermudahkan Allah

Papa Mifz said...

ish harap pencuri tuh kembali ke pangkal jln...